Ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι πάχυνσης των μοσχαριών;

  • 02 March, 2023
  • 1434

Στην κτηνοτροφία, με τον όρο πάχυνση των μοσχαριών εννοούμε την αύξηση του σωματικού βάρους του ζώου με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αυτό για τους μόσχους χαμηλής μέσης παραγωγικότητας γίνεται με σιτηρέσια αποκλειστικά από χονδροειδείς ζωοτροφές (π.χ. τριφύλλι, άχυρο, σανό, βίκος, προϊόντα ξήρανσης, υποπροϊόντα αλωνισμού) αλλά για τους μόσχους υψηλών αποδόσεων εκτός από τις χονδροειδείς ζωοτροφές είναι απαραίτητη η προσθήκη μίγματος συμπυκνωμένων ζωοτροφών (π.χ. δημητριακοί καρποί όπως αραβόσιτος, κριθάρι, σόγια, σόργο κλπ., υποπροϊόντα αλευροποιίας, αμυλοποιίας, οινοπνευματοποιίας, σπορελαιουργίας, σακχαροποιίας, χυμοποιίας, υποπροϊόντα ανόργανης προέλευσης όπως ισορροπιστές, άλατα φυσικής προέλευσης, προϊόντα βιομηχανικής σύνθεσης, προϊόντα βιοτεχνολογίας).

Μέχρι την ηλικία των 4 μηνών, οι μόσχοι πάχυνσης και οι μοσχίδες πρέπει να έχουν παρόμοια διατροφική αγωγή. Αυτό αλλάζει μετά το πέρασμα των 4 μηνών. Οι μόσχοι πρέπει να κερδίσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο σωματικό βάρος, σε αντίθεση με τις μοσχίδες, οι οποίες πρέπει να διατηρηθούν σε κανονικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή τους στηρίζεται από εδώ και πέρα σε χονδροειδείς ζωοτροφές. Αυτό συμβαίνει γιατί από αυτή την ηλικία και μετά, η ικανότητα της μεγάλης κοιλίας να πέπτει με τη βοήθεια των μικροοργανισμών τις χονδροειδείς ζωοτροφές ολοκληρώνεται. 

Tags Πάχυνση μοσχαριών, μόσχοι υψηλών αποδόσεων, χονδροειδείς ζωοτροφές, κτηνοτροφία

Related Posts

Η διαδικασία του τοκετού στις αγελάδες

Η διαδικασία του τοκετού στις αγελάδες

Ο τοκετός στις αγελάδες είναι μια φυσική, αλλά περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία και παρακολούθηση.....

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη πλάκα λείξεως για τα μηρυκαστικά σας;

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη πλάκα λείξεως για τα μηρυκαστικά σας;

Κάθε είδος και κάθε ηλικία μηρυκαστικού έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής χρειάζονται ασβέστιο και φώσφορο.....

Proaddmix Tannin

Η τανίνη είναι στην ουσία μια πολυφαινόλη, η οποία μπορεί να εντοπιστεί στα φυτά. Η κατανάλωση της έχει ευεργετικές ιδιότητες στην κατανάλωση της τροφ..

Αντιμετώπιση της αστάθειας στην παραγωγή γάλακτος των μηρυκαστικών

Αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την αστάθεια στην παραγωγή γάλακτος των μηρυκαστικών. Το Proaddmix Capcirumen αποτελ..

Διαφορές μεταξύ βιολογικής και συμβατικής παραγωγής γάλακτος

Η διαφορά μεταξύ βιολογικής και συμβατικής παραγωγής γάλακτος είναι ένα ενδιαφέρον θέμα που αποκαλύπτει τις σημαντικές διακυμάνσεις στις μεθόδους παρα..

Η διαδικασία του τοκετού στις αγελάδες

Ο τοκετός στις αγελάδες είναι μια φυσική, αλλά περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί κατάλληλη προετοιμασία και παρακολούθηση.....